Waar liggen veelal de meeste SEO-kansen?

Online Marketing

SEO

Auteur:
Tim
Datum:
April 29, 2025
Leesduur:
5 min

Meer en meer bedrijven investeren in zoekmachineoptimalisatie (SEO) om hun online vindbaarheid te verhogen. Toch zien we dat er in de praktijk vaak nog veel kansen blijven liggen. Niet omdat het verkeerd wordt aangepakt, maar omdat SEO een vakgebied op zichzelf is geworden. Wie organische groei wil doormaken, moet verder kijken dan alleen zoekwoorden en paginatitels.

De drie pijlers van SEO

SEO bestaat uit drie pijlers: techniek, content en autoriteit. Toch zien we dat juist hier nog veel winst te behalen is. Techniek is de basis van je website: een website die langzaam laadt, een onlogische URL-structuur heeft en of niet helemaal mobielvriendelijk is, wordt minder goed gewaardeerd door zoekmachines én gebruikers. Vooral sinds Google overging naar mobile-first indexing (Google kijkt vooral naar de mobiele versie van je site) speelt een hoge mobiele gebruiksvriendelijkheid een belangrijke rol.

SEO content biedt vaak ruimte voor verbetering. Veel websites hebben subcategorieën en/of productdetailpagina’s, maar missen vaak een duidelijke zoekwoordstrategie. Hierdoor is de content niet volledig afgestemd op de zoekvraag, die de potentiële klant intypt in Google. Veel SEO-tools zijn erop ingesteld dat je naast het zoekvolume ook de zoekintentie inzichtelijk krijgt.

Dan is er nog autoriteit. Linkbuilding brengt soms vragen met zich mee: moet ik actief links verzamelen? En zo ja, hoe doe ik dat dan? Onze ervaring: kwaliteit gaat boven kwantiteit. Eén relevante link van een hoge kwaliteit website (een website die zich bevindt in jouw branche) is meer waard dan tien links van een sluwe blogwebsite.

No items found.
No items found.
No items found.
Zoekwoorden begrijpen en optimaal benutten

Waar SEO vroeger gericht was op zoveel mogelijk zoekwoorden toevoegen op je pagina, zodat je zoveel mogelijk bezoekers naar je website trekt, is het nu veel meer bedoelt om een selectie maken in welke zoekwoorden je waar gebruikt. Veel websites richten zich nog teveel op algemene zoekwoorden (“auto leasen”). Dit zijn zoekwoorden met veel zoekvolume, maar ook met veel concurrentie. Hierdoor is de kans dat je een hoge positie behaald erg klein. Door je focus te richten op langere zoekwoorden met lagere volumes behaal je minder vertoningen, maar doordat de concurrentie ook lager is, is de kans op een hoge positie groter. Een voorbeeld hiervan is (“Opel Corsa E Leasen Private”). Dit kan onderaan de streep voor meer bezoekers zorgen.

Naast dat deze zoekwoorden minder concurrentie hebben bevinden deze bezoekers zich ook lager in de funnel, ze weten namelijk al wat voor auto ze willen een “Opel Corsa E”, en wat ze er mee willen doen “Private Leasen”. Hierdoor is de kans dat ze converteren ook hoger.

SEO is een marathon

Een veelgemaakte denkfout is dat SEO een eenmalig project is: teksten schrijven, een paar technische optimalisaties en af. In de werkelijkheid is SEO een continu proces van monitoren en verbeteren. Meerdere keren per jaar past Google zijn algoritme in de “core update” aan, concurrenten optimaliseren hun sites en trends in zoekgedrag veranderen. Bedrijven die in SEO blijven investeren, zijn de partijen die naar hogere posities groeien en vasthouden. Website die regelmatig nieuwe, relevante content publiceren (zoals blogs, nieuwe producten of klantcases), scoren structureel beter dan websites die lange tijd “stil” staan. Ook technische audits en het optimaliseren van bestaande content (bijvoorbeeld het bijwerken van oude blogs) zijn onmisbaar om vindbaar te blijven.

Waarop kun je sturen bij SEO?

SEO-beslissingen nemen op basis van onderbuikgevoel brengt risico’s met zich mee. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze tools beschikbaar die inzicht geven in wat werkt en waar nog kansen liggen.

Google Search Console laat bijvoorbeeld precies zien op welke zoekwoorden jouw website gevonden wordt en welke pagina’s goed (of juist minder goed) presteren. Ook zie je hier direct eventuele technische issues, zoals pagina’s die niet goed geïndexeerd worden.

Google Analytics biedt inzicht in gebruikersgedrag: waar haken bezoekers af? Welke pagina’s converteren het beste? Door deze gegevens regelmatig te analyseren kun je doelgericht optimaliseren. Wat voor een beter organische groeit zorgt.

SEO is meer dan alleen die 10 blauwe linkjes

SEO gaat niet alleen over zo hoog mogelijk staan in Google. Het draait om het aantrekken van de juiste bezoekers, het verhogen van conversies én het versterken van je merk. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Local SEO: vooral voor bedrijven met fysieke locaties liggen hier vaak nog onbenutte kansen. Een goed ingevuld Google Business-profiel en lokale landingspagina’s maken hierin veel verschil.
  • Featured snippets: korte, concrete antwoorden op veelgestelde vragen kunnen ervoor zorgen dat je direct bovenaan in Google verschijnt, zelfs boven de organische resultaten.
Waar liggen veelal de meeste SEO-kansen?

Unison elementen
Samen werken aan jouw organische groei?

Wil je weten waar voor jou nog kansen liggen om te groeien met SEO? We denken graag gratis en vrijblijvend met je mee. Neem gerust contact met ons op. Samen bekijken we waar binnen jouw website nog kansen liggen en hoe we je online zichtbaarheid kunnen laten groeien.

Waar liggen veelal de meeste SEO-kansen?