
5 valkuilen bij webdesign – en hoe wij ze voorkomen
No-code Development
Webflow
Shopify
Het creatieve proces bij de ontwikkeling van een design is zelden een rechte lijn. Soms voelt het als een spannende reis vol inspiratie en soms als een survivaltocht door deadlines, revisierondes en afstemmingsmomenten. Als projectmanager bij Unison zie ik wel eens hoe een goedbedoeld idee vast kan lopen – niet omdat het idee niet goed is, maar omdat het proces daaromheen hapert.
Gelukkig zijn veel van die struikelblokken te voorkomen. Hieronder deel ik vijf valkuilen die we vaak tegenkomen in deze trajecten, en hoe wij ze bij Unison bewust omzeilen.
Valkuil 1: Onduidelijke briefing = valse start
Een onvolledige briefing is alsof je een reis plant zonder te weten waar je heen wilt. Of zelfs: zonder te weten of je met het vliegtuig of de fiets gaat.
Onze aanpak: Bij Unison beginnen we altijd met een duidelijk verhaal tijdens een kick-off. We vertellen het verhaal en de wensen van de klant, stellen vragen, bespreken verwachtingen, en zorgen dat het hele team snapt waar we naartoe werken – qua inhoud én gevoel. Pas als we allemaal dezelfde stip op de horizon zien én begrijpen, gaan we als team van start.
Valkuil 2: Te veel (of te weinig) betrokkenheid van de klant
Sommige klanten zijn vooral benieuwd naar het eindresultaat en willen minder betrokken zijn bij het gehele proces. Anderen willen ieder ontwerp beoordelen tot op elk detail. Beide uitersten kunnen een project uit balans brengen en daarom is het belangrijk om van te voren duidelijk te hebben wat de wensen van de klant zijn.
Onze aanpak: We maken op basis van de behoeften van de klant óf ons advies vooraf een heldere planning. Wanneer ronden we welke fase af? Wanneer gaan we dit bespreken met de klant? Welke feedback momenten zijn er en wanneer? We maken samen afspraken wanneer en hoe we feedback het best kunnen ontvangen en efficiënt verwerken. We zorgen dat er genoeg ruimte is voor input, zonder dat het proces vertraagt. Zo blijft het project behapbaar én blijf je als klant goed aangehaakt.

Valkuil 3: Deadlines zonder draagvlak
Weer even terug naar die planning van valkuil nummer 2: namelijk een planning die op papier haalbaar lijkt, maar in de praktijk niet werkt. Omdat een beslissing langer duurt, of omdat een creatief idee meer tijd nodig heeft om te rijpen. Soms heb je meer tijd nodig om raak te schieten, om iets op papier te krijgen. Of heeft de klant meer tijd nodig om goed over het resultaat na te denken, te bespreken en feedback op te geven.
Onze aanpak: We plannen realistisch, op basis van ervaring én met ruimte voor het onverwachte. En we bouwen vertrouwen op door transparant te communiceren als iets schuift. Liever een deadline die ruim is, gedragen wordt en realistisch is waardoor het alleen maar mee kan vallen. Dan eentje die alleen mooi oogt in de planning, maar uitloopt.
Valkuil 4: Creativiteit zonder kaders
‘Denk groot’ en ‘brand los’ zijn populaire uitspraken in brainstorms tussen opdrachtgever en klant. Maar zonder duidelijke kaders kan creativiteit alle kanten op schieten en daardoor zijn initiële doel voorbij gaan. Wij weten namelijk als geen ander dat alles in balans moet zijn en niet alles draait om extreem en mooi.
Onze aanpak: We creëren samen met de klant de wensen en geven kaders die richting geven. We nemen belangrijke vragen samen door. Dus wat willen we bereiken? Voor wie doen we dit? Wat weet je vanuit je ervaring wat wel of juist niet werkt en kunnen we daar een richting in kiezen? Maar ook; wat is het budget? Hebben we onder andere deze vragen beantwoord hebben we goede kaders en binnen die kaders ontstaat focus en daardoor het meest verrassende werk.

Valkuil 5: Vergeten voor wie het uiteindelijk is
Het risico van creatieve projecten is dat we als makers zo opgaan in vorm, kleur en concept, dat we vergeten voor wie we het doen: de eindgebruiker. Conversiegerichtheid - the key to succes!
Onze aanpak: We blijven onszelf en de klant steeds één vraag stellen: “Wat wil de doelgroep hiervan vinden, voelen of doen?” Elk idee toetsen we aan dat perspectief. Want als het daar niet landt, mist het zijn doel.
Wat betekend dat voor jou?
Creatieve projecten zijn mensenwerk. En waar mensen samenwerken, ontstaan soms vragen of onduidelijkheden – tenzij je die voor bent.
Bij Unison geloven we dat structuur en creativiteit elkaar versterken. Als projectmanager is het mijn rol om beide in balans te houden. Zodat ideeën niet alleen inspireren, maar ook écht landen.
Heb jij een vraagstuk, een ambitie of gewoon een goed idee? We denken graag met je mee.