Digitale toegankelijkheid. Vanaf juni 2025 verplicht

No-code Development

Webflow

Shopify

Auteur:
Benny
Datum:
April 30, 2025
Leesduur:
5 min

Vanaf juni 2025 moeten digitale platforms (van apparaat tot webshop) voldoen aan de toegankelijkheidswet, European Accessibility Act (EAA) en WCAG-richtlijnen. Waarmee strengere eisen worden gesteld aan digitale toegankelijkheid. Deze wetgeving is bedoeld om digitale toegankelijkheid te bevorderen voor mensen met een beperking. Zodat iedereen gebruik kan maken van technologie, websites, apps en andere technologie.

Vanaf dit jaar gelden de regels voor nieuwe producten en diensten die op de markt worden gebracht én voor ontwikkelingen op je bestaande website. Vanaf juni 2030 moeten alle bestaande diensten aan de EAA voldoen en zal er ook actief gehandhaafd worden.

Voor wie geldt de toegankelijkheidswet?

De toegankelijkheidswet richt zich tot zes categorieën digitale platforms: e-handelsdiensten, diensten die toegang verlenen tot audiovisuele mediadiensten, bankdiensten, elektronische communicatiediensten, e-books en onderdelen van personenvervoer. Het begrip 'e-handelsdienst' is breder dan 'e-commerce' en omvat alle online dienstverlening aan consumenten gericht op het sluiten van een overeenkomst, zoals reserveringen, bestellingen, de aankoop van toegangsbewijzen, het afsluiten van verzekeringen en contracten met providers via websites of apps.

Er zijn echter uitzonderingen op de EAA-verplichtingen. Bedrijven met minder dan 10 medewerkers en een jaaromzet van minder dan 2 miljoen euro zijn vrijgesteld.

No items found.
No items found.
No items found.

Waar moet aan worden voldaan?

De EAA vereist dat je voldoet WCAG-richtlijnen, minstens 2.1 niveau AA en dat je een toegankelijkheidsverklaring aanbiedt, waarin wordt aangegeven op welke manier je rekening  houdt met de toegankelijkheid op de website.

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn internationaal erkende richtlijnen voor het maken van content op websites, zodat dit toegankelijk is voor mensen met een beperking. Ze zijn ontwikkeld door het World Wide Web Consortium (W3C) en worden gezien als de wereldwijde standaard voor digitale toegankelijkheid. Het doel van de WCAG is om websites en applicaties bruikbaar te maken voor een zo breed mogelijk publiek.  Ook als je problemen ervaart met je zicht of gehoor is het de bedoeling dat je gebruik kunt maken van de website of app.

De WCAG zijn georganiseerd rond vier principes, die de basis vormen voor toegankelijke webcontent:

  • Waarneembaar: Informatie en elementen op een website moeten aan gebruikers gepresenteerd kunnen worden op manieren die zij kunnen waarnemen. Dit betekent bijvoorbeeld dat er tekstalternatieven voor afbeeldingen moeten zijn, dat video's ondertiteling moeten hebben en dat er voldoende contrast is tussen tekst en achtergrond.
  • Bedienbaar: Elementen op de website  en navigatie moeten bedienbaar zijn. Dit houdt in dat alle functionaliteit met een toetsenbord toegankelijk moet zijn, dat er voldoende tijd is om content te lezen en te gebruiken en dat er geen content is die bijvoorbeeld epileptische aanvallen kan veroorzaken.
  • Begrijpelijk: Informatie en de bediening van de website moeten begrijpelijk zijn. Dit betekent onder andere dat de taal helder en eenvoudig moet zijn, dat de navigatie consistent moet zijn en dat gebruikers geholpen worden om fouten te voorkomen en te corrigeren.
  • Robuust: Content moet robuust genoeg zijn om betrouwbaar te worden geïnterpreteerd door een breed scala aan user agents, inclusief hulptechnologieën. Dit betekent dat de code volgens de specificaties moet zijn en dat de content compatibel moet zijn met verschillende browsers en apparaten.

De toegankelijkheidsprincipes zijn verder uitgewerkt in richtlijnen. Elke richtlijn bevat vervolgens één of meer succescriteria. Deze succescriteria zijn concrete en testbare punten die aangeven of er aan een specifieke toegankelijkheidseis voldaan is. Elk succescriterium heeft een niveau van A tot AAA gekregen. Niveau A zijn de belangrijkste toegankelijkheidseisen, niveau AA omvat aanvullende criteria en niveau AAA zijn geavanceerdere (vaak lastiger te realiseren) criteria.

Gratis Audit

We bieden een audit aan die jouw website grondig scant op concrete verbeterpunten, waaronder het voldoen aan de EAA-wetgeving om juridische risico's te vermijden, het vergroten van inclusiviteit om een breder publiek te bereiken, het verhogen van conversies door een intuïtieve en gebruiksvriendelijke ervaring, en het verbeteren van de vindbaarheid in zoekmachines en voor AI agents die toegankelijke websites beter interpreteren en waarderen.

Digitale toegankelijkheid. Vanaf juni 2025 verplicht

Unison elementen
Digitale toegankelijkheid. Vanaf juni 2025 verplicht